om Oman

om Oman: Geografi


”A fertile land with streams, trees, orchards, palm gardens, and fruit trees of various kinds” [citat: Ibn Battutah, 1329]


Oman ligger på østsiden af den Arabiske Halvø, er på størrelse med Frankrig, og er geografisk delt i regionen Dhofar mod syd og det nordlige Oman. Herimellem er der ørken: Wahiba Sands og The Empty Quarter, som ikke er helt øde, men i hvert fald tidligere var beboet af beduiner, og senere blev strategisk vigtig for olieudvinding.


Det nordlige Oman er igen delt i to af den høje bjergkæde Jebal al-Hajar (klippebjergene) med hovedstadsområdet Muscat og kystlandet al Batinah (maven) på den ene side, og det indre Oman (al Dakhlia) syd for bjergkæden, med den tidligere hovedstad Nizwa.

om Oman: Historie


”Muscat is a port, the like of which cannot be found in the whole world, where there are merchants and all ships aim for it” [citat: Ahmad bin Majid, 1490]


Oman er gennem århundreder præget af at have været søfartsnation,  fiskerination, handelsnation og kolonimagt, som i mellemliggende perioder har været besat af flere forskellige fremmede magter.


I området findes spor af kulturer tilbage til Mesopotamien-tiden omkring 4000 år f.kr.—og der findes heldigvis masser af god litteratur herom. 

Nogle af billederne er tidsløse, andre bestemt ikke, derfor er de markeret årstal, henholdsvis 1976 –78 og 2022.